Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Urbanism

Buget local

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

autorizatii trafic greu

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Cetăţeni de onoare \ Drăgan Iosif Constantin

Drăgan Iosif Constantin

[1917 - 2008]

Drăgan Iosif Constantin

S-a născut pe 20 iunie 1917 la Lugoj, ca fiu de meşter cojocar bănăţean. Şcoala primară a început-o cu învăţătorul Ion Vacărescu la vârsta de 5 ani şi a continuat-o cu distinsul învăţător Gheorghe Onae. A urmat apoi Liceul "Coriolan Brediceanu", pe care l-a terminat la 17 ani. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, luându-şi doctoratul în 1938. În 1940 i se acordă bursa de studii în Italia, unde îşi susţine doctoratul în drept. Aici a început activitatea sa economică, punând bazele unei întreprinderi modeste. În scurt timp activitatea din sectorul economic a crescut, fondând diferite societăţi în Austria, Germania, Italia, Spania, Maroc şi dincolo de Ocean.

J. C. Drăgan a fost un om de vastă cultură, cunoscând şase limbi de circulaţie internaţională, având calităţi deosebite, fiind memorialist, eseist, prozator, jurist, filozof şi istoric. Scrierile sale legate de lumea Lugojului evocă un oraş al breslelor.

Meritele sale în domeniul economic şi cultural au fost recunoscute şi apreciate pe plan mondial, fiind recompensat cu diferite decoraţii, medalii şi titluri onorifice - Commendatore al Merito della Republica Italiana, Comandor al Ordinului Regelui Constantin al Greciei, Mare Arhonte Referendar al Bisericii Ecumenice Ortodoxe din Constantinopol. Pe plan naţional, a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea mai multor universităţi. Oraşul natal, Lugojul, i-a oferit lui J. C. Dragan titlul de Cetăţean de Onoare.

În perioada post revoluţionară a devenit un adevărat Mecena pentru oraşul în care s-a născut, înfiinţând o filială a Fundaţiei Europene Drăgan, care a creat mijloace de comunicare eficiente, precum radioul, televiziunea, presa scrisă, o editură. În 1992 a pus piatra de temelie a Universităţii Europene Dragan, pe locul fostei cetăţi militare ce datează din 1241. Primariă Municipiului Lugoj, cinstind şi apreciind pe prof. univ. dr. Josif Constantin Drăgan, a hotărât ca cea mai frumoasă piaţă centrală din municipiu să-i poarte numele.

S-a stins din viaţă în 21 august 2008.